Hangi leke nasıl çıkar?

 

Hangi leke nasıl çıkar? - Zor lekeler nasıl çıkarılır?

Modern dünyada binbir çeşit leke var ve herbir leke üst baş temizliğinden, ev temizliğine kadar her alanda bizi tendit ediyor. Ama her lekeden kurtulmanın da bir püf noktası var. Hangi leke nasıl çıkar bilmek lazım.
Yünlü, pamuklu, ipek kumaşlar için elinizin altındaki sihirli leke çıkartıcıyı biliyor musunuz? Kuru fasulyenin haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir.

Alçı Lekesi

Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.

Alkol Lekesi

Cilalı ahşap üzerinde: Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın, sonra parlatın.

Masif ahşap üzerinde: Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz. Leke çok inatçıysa, çakmak benzinini deneyiniz.

Altın Temizliği

Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.

Alüminyum Temizliği

Kimi zaman alüminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra kararırlar). Bunların temizliği de kolaydır. İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın. Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile birkaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle alüminyum kaplarınıza sürün. Pırıl pırıl olacaklardır.

Ampullerin Temizliği

En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.

At Kestanesi

Elleriniz için:At kestanesi tozu ile ellerinizi yıkarsanız beyaz ve yumuşak olmalarını sağlarsınız.

Çamaşırlar için: Özellikle beyaz çamaşırları at kestanesi suyuyla yıkarsanız kar gibi beyaz olurlar. Ayrıca, at kestanesiyle yıkanan çamaşırlar nemliyken ütülenirse kolalı gibi olur.

Ayakkabıdaki Lekeler

Su lekesi: Boyamadan önce vazelin sürün.

Küf Lekeleri: Bir beze gliserin sürerek lekeleri silin.

Spor ayakkabılar: Benzine batırılmış, eski diş fırçasıyla temizleyin.

Açık renk ayakkabılar: Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.

Koyu renk ayakkabılar: Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle temizleyin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl gözükecektir.

Vernikli ayakkabılar: Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.

Süet ayakkabılar: Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları, su buharına tutun. Sakın ıslakken fırçalamayın. İyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.

Rugan ayakkabılar: Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına sebep olacağı için serin yerde saklayın.

Kahverengi ayakkabılar: Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün.

Ayna temizliği

Aynanızı temizlemenin iki basit yolunu sıralayalım.

- Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın.
-Yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.

Sinekler karşı: Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.

Balmumu Lekesi

Lekeli yere bir kurutma kağıdı yerleştirip, balmumunu emmesi için üstünde sıcak ütüyü gezdirin.

Blucinlerin Rengi

Rengini devamlı olarak açılmasını istemiyorsanız, yeniyken içine bol miktarda tuz atılmış soğuk suda 12 saat kadar bırakın. Renginin belirgin bir sabitlik kazandığını göreceksiniz.

Boya

Kokusundan rahatsız olursanız

Taze boya kokusunu yok etmek için iki çareden yararlanabilirsiniz.
-Boya kutusuna, litre başına 2 çorba kaşığı vanilya karıştırın.
-Veya boyadığınız odaya, içinde kesik bir soğan bulunan soğuk su dolu bir kap yerleştirin. Ekmek içiyle doldurulmuş bir tabak da aynı işi görecektir.

Temizliği

Oda duvarlarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır. Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa...

- Odanın ortasına, kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapı ve pencereleri iyice kapatın. Meydana gelecek buhar duvarları nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
- Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin. Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
- Boyalı duvarlarınızı, iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, nişastalı suya batırdığıız süngerle silin. Böylelikle bir sonraki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz.

Parmak izleri

- Duvarın boyasına zarar vermeden bu sevimsiz parmak izlerinden kurtulabilirsiniz.
- İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovuşturun.
-Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.

Cam üzerindeki boya lekeleri

- Eğer lekeler küçükse, bunları jiletle kazıyarak çıkartabilirsiniz.
- Daha inatçı ve büyük boya lekelerini önce alkolle ıslatın, sonra jiletle kazıyın.

Kumaş üzerindeki boya lekeleri

- Leke henüz oluşmuşsa, yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir.
- Leke kurumuşsa, sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın. Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terbentinle silin.

Böcek ölüleri leke yapmışsa

- Beyaz çamaşırlar: Çamaşır suyuyla yıkayın.
- Renkli kumaşlar: Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın.


Ceviz Lekesi

Taze ceviz lekesinin ellerde bıraktığı sevimsiz lekeyi çıkarmak için pamuklu bir bez parçasını sirkeye batırıp lekelere sürtün. Sonra ellerinizi soğuk suyla yıkayın.

Cezvedeki Lekeler

Cezvenizdeki kahve lekelerini tuzla ovarsanız hemen çıkarlar.

Çamaşırlar

Yeni çamaşırlar: Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.

Kaynatırken: Çamaşır kaynatırken oluşan buharı önlemek için, tülbent içine koyduğunuz defne yapraklarını kaynama suyuna atınız.

Beyazlık: Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.

Sararmışsa: Çamaşırlarınızın kat yerlerinde oluşan sarı çizgileri yok etmek için, bunları çiğ sütle ıslatın. Güneşte kuruttuktan sonra yıkayın.

Renk: Keten çamaşırlarınızın, nazik trikolarınızın, bluzlarınızın ilk günkü parlaklıklarını ve güzel renklerini devam ettirmek istiyorsanız, son durulama suyuna beyaz sirke ilave edin.

Çamur Lekesi

Hiçbir zaman elbiseyi hemen fırçalamayın. Çünkü çamur lekesi genellikle kuruyunca hafif bir fırçalamayla çıkarlar. Eğer leke çıkmamakta ısrar ederse, eşit miktardaki su ve sirke karışımıyla silin.

Çantalar

Deri çantalar

- Çantalarınızı cilalayarak yağmur lekelerine karşı koruyun.
- Eğer, bu kurala uymadınızsa ve yağmur çantanızda sevimsiz lekeler oluşturduysa, çantanızı kısa bir müddet kaynar su buharına tutun. Kurur kurumaz da, ihmal etmeden hemen cilalayın.

Güderi çantalar

Rutubet, güderi çanta ve eldivenlerinizde küf izleri oluşturabilir. Fakat gliserinle fırçalarsanız bu kusuru yok edebilirsiniz.

Çay

Kumaş üzerindeki lekeler

- Beyaz kumaşta: Limon suyuyla silin. Sonra soğuk suyla durulayın.
- Renkli kumaşta. Taze lekeyi yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Leke eskiyse, gliserinli suyla silmeniz gerekir.

Halı üzerindeki lekeler:

Eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımıyla lekeli yerleri siliniz.

Çimento Lekesi

Yerdeki çimento lekelerinin üzerilerine sıcak alkol sirkesi dökün. Kuvvetli fırçaladığınızda yok olduklarını göreceksiniz.

Çiklet Yapıştıysa

Kendimiz çiğnemesek de elbisemize her an bir çiklet yapışması olağandır. Çikletin yapıştığı yerin tam altına isabet eden yerine naylona sarılmış bir miktar buz koyun. Biraz bekleyin buzun soğutucu etkisiyle çiklet donar. Sonra bir fırçayla bu donan çikleti fırçalarsanız, hepsi yapıştığı yerden çıkar.

Çikolata Lekesi

Kumaş üzerindeki leke

- Çikolata lekesini temizlemenin en iyi yolu gliserinle ovuşturup yağ emici iki kağıt arasında bir müddet bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır.
- Eğer bu yeterli olmazsa ve lekelenen kumaş rengi bozulmayan cisten ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.

Halı üzerindeki leke

Sabunlu suyla lekenin dış kısmından başlayarak içe doğru silin. Üzerine talk pudrası döküp bir müddet bekleyin. Süpürdükten sonra eşit miktarlardaki su ve alkol karışımıyla silin.

Etek ve Pantolondaki Parlaklıkların Giderilmesi

Kabuğu soyulmuş patatesi iyice yıkadıktan sonra ikiye bölün. Bu kestiğiniz tarafı kumaşın parlak yerine sürmeye başlayın. Birkaç kez tekrarladığınız bu işlemden sonra eteğinizi kurumaya bırakın. İyice kuruduktan sonra da bir fırçayla fırçalayın. Kumaştaki parlaklıktan eser kalmadığını göreceksiniz.

Fondöten Lekesi

Elbisenize bulaşan fondöten leke bırakmışsa, bunu etere batırılmış bir bezle silin. Oluşan hare sabunlu suyla yıkanınca yok olacaktır.

Kan Lekesi

Hiç denememeniz gereken usul kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır. Lekenin pişerek daha fazla yerleşmesine yol açar sıcak su. Oysa bazı özel yollarla kan lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

-Beyaz kumaşlarda: Lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
-Renkli kumaşlarda: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin. Bir başka usul de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir. İyice kuruyunca fırçalayarak temizlersiniz.
-Halıda kan lekesi: Lekeli yerleri beyaz sirkeyle ovuşturun.

Kahve Lekesi

Leke henüz oluşmuşsa üzerine biraz tuz dökün.

Beyaz pamuklu kumaşta:Lekeyi sabunlu su ile çıkaramazsanız, oksijenli su ile silin. Bu da yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmaktan başka çareniz yok demektir.

Renkli kumaşta: Lekeyi çıkartmak için birkaç yol deneyebilirsiniz.
-Lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın.
Nazik kumaşlar için: Şu karışımı deneyebilirsiniz. Sıcak suya bir yumurta sarısı ve birkaç damla gliserin katın. Bununla lekeli kısmı silin ve ılık suyla durulayın.
Halı üzerinde: Lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karışımıyla silin.
Cilalı ahşap üzerinde: Oksijenli suyla silin. Sonra lekeli yeri cilalayın .

Mermer Üzerindeki Lekeler

Boyalı lekeler

Meyva, kahve, içki ve nikotin lekeleri içine birkaç damla amonyak katılmış çamaşır suyuyla ovuşturulunca yok olurlar. Sonra duru suyla silmeyi ihmal etmeyin.

Mürekkep lekesi

Birkaç damla amonyak ve %20 oranında oksijenli su karışımıyla lekeleri ovun. Kuruyunca mermerlerinizi yumuşak bir bezle parlatın.

Yağ lekeleri

Mermer üzerindeki yağ lekelerini çıkartmak için benzin kullanın. Ancak bu işi ateşten uzakta yapmayı sakın ihmal etmeyin.

Sararan mermerler

Sabunlu suyla silin. Sonra tuz katılmış limon suyuyla ovuşturun. Durulatıp kurutun.

Pas lekeleri

Oksalit asit pas lekeleri için birebirdir. Bir kaşık oksalit asidi az miktardaki sıcak su içinde eritin. Buna batırdığınız bir bezle lekeli yerleri ovun.

Beyaz mermerler

Bol tuz ilave edilmiş limon suyuyla ovun. Bir fanila parçasıyla parlatın.

Meyva lekeleri

Beyaz kumaş üzerindeki leke

Lekeyi amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovuşturun.

Renkli kumaş üzerindeki leke

-90 derecelik alkol,
-Amonyak ilave edilmiş oksijenli su,
-Ekşimiş süt: İki-üç saat leke üzerinde bırakacağınız ekşimiş süt, meyva lekesini çıkartacaktır.

Renkli kumaş üzerindeki meyva lekelerini bu sıraladığımız malzemelerden elinizin altında bulunanı veya kolayınıza geleni ile temizleyebilirsiniz.

Sentetik kumaştaki leke

-Limon suyu
-Beyaz sirke
-Hafif amonyaklı su


Bu malzemelerden herhangi birisine batırdığınız bir pamuk parçasıyla lekeyi silin. Ancak bu işi yapmadan önce lekeli kısmın altına bir kumaş parçası koymayı unutmayın.

Yünlü ve ipekli kumaştaki leke

Lekeli kısmın altına su emen bir kumaş parçası yerleştirin ve lekeyi beyaz sirkeyle silin.

Eldeki lekeler

Ellerinizdeki meyva lekelerini sirkeyle yıkar veya silerseniz kolayca çıkarabilirsiniz.

Mobilyalardaki Lekeler

Boyalı mobilyalarda;

Su lekeleri:Mantar tıpayla ovun.

Sinek pisliği: Kahve telvesiyle lekeleri silin veya sirkeyle ovun.

Şeker lekesi: Ilık suyla hafifçe sulndırılmış kahve telveleri kolayca temizler.

Cilalı mobilyalarda;

Su lekeleri: Eşit miktardaki zeytinyağı ve 90 derecelik alkolü karıştırıp buna batıracağınız bezle ovuşturursanız lekeleri yok edebilirsiniz. Eğer mobilyanızın cilası hafif bozulduysa zeytinyağı ve sigara külü karışımına batırdığınız bir bezle daireler çizerek yenileyin cilasını.

Sıcak tabak izi: Üzerine terebentin sürün ve kaynamamış ketenyağıyla ovun. Sonra temiz ve yumuşak bir bezle parlatın.

Mum lekeleri

Cilalı ahşapta: Bir karton parçasıyla kazıyarak mümkün olduğu kadarını çıkarın. Sonra sıcak suyla ovun. Eşit oranlardaki terebentin ve ketenyağı karışımına batırdığınız bezle lekeyi ıslatın. Kuruduktan sonra parlatın.

Vernikli mobilyada: Kartonla kazıdıktan sonra petrole batırdığınız bir bezle silin.

Örtüde:Mumun koparabildiğiniz kadarını kaldırın örtüyü yıkayın. Kuruduktan sonra ütülerken mum lekesinin bulunduğu yeri iki kurutma kağıdı arasına koyun.

Mürekkep lekesi

Deri eşya üzerinde: Biraz limon suyuyla lekeyi fırçalayın.

Kağıt üzerinde: Lekeli kağıdın altına kurutma kağıdı koyun. Lekenin üzerine birkaç damla oksijenli su sıkın. Sonra kuru bir pamuk parçasıyla kurutun.

Kumaş üzerinde:

-Dayanıklı bir kumaşsa: Biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır.
-Nazik bir kumaşsa: Leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Kaybolana kadar fırçalayın.
-Beyaz çamaşırda: Hemen lekenin üzerine sulandırılmış hardalı yayın. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.

Mobilya üzerinde:

-Eğer leke tazeyse içine çiğ süt veya limon suyu ilave ettiğiniz sıcak su yeterli olacaktır.
-Leke eskiyse zımpara kağıdı ile kazıyın. Muntazam daireler çizerek mantar tıpayla parlatın.

Parmaktaki lekeler: En etkilisi domates suyuyla ovmaktır.

Kırmızı mürekkep lekesi:Üzerine hardal sürüp birkaç saat öylece bırakın. Kırmızı mürekkep lekesinden sizi kurtaracak en iyi malzeme budur.

Nikotin

Eldeki nikotin lekeleri

-Leke belirsizse biraz limon suyu ile ovuşturmak size yeterli olacaktır.
-Leke daha ciddiyse çamaşır suyuna başvurmanız gerekir.
-Leke oldukça koyuysa şu hamurdan yararlanın: Bir çorba kaşığı bikoarbonat dö sud, bir çorba kaşığı ponza taşı pudrası ve birkaç damla limon suyunu karıştırın. Bununla elinizi iyice ovuşturun.

Kumaştaki nikotin lekesi: Leke yok olanakadar 90 derecelik alkole batırdığınız bir bezle ovun.

Küllük üzerindeki lekeler: Yıkadığınız halde küllükteki lekeler çıkmadılarsa, bunları ince tuza batırdığınız bir mantar tıpayla ovun.

Oje Lekesi

-Aseton ile
-Veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkartabilirsiniz. Her iki halde de lekenin altına 4-5 kat katlanmış beyaz bir bez koyun. Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için, kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarının kaydırın. Leke hemen çıkmazsa bu işlemi bir daha tekrarlayın. Sonra asetonu uçurarak leke bırakmasını önleyin.

Ot Lekesi

Lekeyi ıslattıktan sonra üzerine eşit miktarda sofra tuzu ve kırımtartar serpin. Güneşte kurusun.

Pas Lekesi

Sentetik olmayan kumaşlardaki lekeler:

-Tuzlu limon suyuyla ovuşturun. Sonra içine biraz amonyak katılmış suyla silin ve durulayın.
-Lekeli kısmı suyla ıslatın ve kaynar su buharına tutun. Kuzu kulağı ile ovun, sıcak su ile durulayın.

Sentetik kumaşlardaki pas lekeleri: Diğer kumaşlardan daha çok dikkat gerekir, en etkili çözüm lekeli kısmı biraz limonla ovmaktır.

Ruj Lekesi

-Ruj lekeli kumaşı etere batırılmış bir pamukla silmek ve bu işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekir. Ancak bu işlemi yaparken ateşten uzakta durmakta fayda vardır. Eter çok yanıcı bir maddedir.
-Lekenin üzerine sabun sürün ve bir saat öyle bırakın. Sonra yıkayın.
-Üzerine pamukla oksijenli su damlatın. Sonra suyla durulayın.


Sebze Ayıklarken Ellerdeki Lekeler

Sebzeleri ayıklarken ellerde oluşan lekeler, ellerimizi yıkadıktan sonra bile temizlenmezler. Fakat portakal kabuğuyla ovarsak hemen kurtuluruz bu sevimsiz lekelerden.

Süt Lekesi

-Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin.
-Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.

Su Lekesi

Bilirsiniz, su da leke yapar. İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bir bardak ya da şişenin dibiyle ovun. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.

Şarap Lekesi

Beyaz kumaşta şarap lekesi:

-Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
-Örtünün üzerine dökülür dökülmez hemen tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katınız.

Renkli kumaşta şarap lekesi: Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.

Beyaz pamuklu örtüde: Hemen lekeli kısmı beyaz şarapla ıslatın.

Tentürdiyot Lekesi

Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin vb. şeyler ya da oksijenli su kullanılır.

Tereyağı lekesi

-Sentetik kumaşta: Sabunlu su yeterli olacaktır.
-Pamuklu ve beyaz kumaşta: Yıkamadan önce kuru sabun sürtün.
-Yünlü veya ipeklide: Talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın.

Terleme Lekesi

-Beyaz renkli elbiselerde: Asitoksalitle silin. Durulayın, sonra oksijenli su ile silin.
-Nazik kumaşlarda: Hafif amonyaklı veya limonlu su yeterli olabilir.
-Yünlü kumaşta: Kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda bırakarak lekeleri temizleyebilirsiniz.

Ütüde Sararan Çamaşır

Sararan kısmı nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra yine bir bez aracılığıyla ütünüzle kurutun. Leke yok olacaktır.

Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, gene ütüyle kurutmaktır.

Yağ Lekesi

Sıçrayan yağlar: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.

Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Çıkacaktır.

Yumurta Lekesi

-Yumurta lekelerini çıkartmak için suyu soğuk olarak kullanmanız şarttır.
-Genellikle sabunlu su yeterli oluyorsa da beyaz kumaşlarınız için biraz çamaşır suyu ilave edebilirsiniz.
-Kesik limonla lekeli yerleri ovun.
-Suda haşlayarak ezdiğiniz bir parça patatesle ovuşturun.
-İçinde çakıl bulunmayan nemli toprakla yumurta lekelerini silin.

Zamk Lekesi

Çıkartmak istediğiniz lekenin altına su emici bir kumaş parçası koyun ve lekeli kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bezle silin sonra durulayın.

Zift Lekesi{önemine binaen ayrıntılı verdim}

Üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmek sonra da lekeyi her eczaneden rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmeniz gerekmektedir.
Araçlarda Zift lekesi konusu,

----------------------


Zor lekeler nasıl çıkarılır?

Lekeleri çıkarmak başlı başına bir problemdir. Ancak birkaç ana kurala dikkat ettiğiniz takdirde lekenin daha kolay çıkarılacağını göreceksiniz. Leke çıkarmada en önemli bilgi lekenin ne cins ve zorlukta olduğunu bilmektir. Birde lekeye mümkün oldukça hızlı şekilde müdahale etmeniz gerektiğini unutmayınız.
Zor lekeler nasıl çıkarılır?

Zor lekeler dendiğinde akla neredeyse temizlemesi imkansız olan asit lekeleri gelir. Asit lekeleri birkaç farklı yöntemle temizlenebilir.

İlk yöntem, 8 çay kaşığı kadar suyun içerisine 1 çay kaşığı kadar boraks ilave etmek ve iyice karıştırıp lekeli bölgeleri bu karışım ile silmektir.

Diğer yöntem ise 1 çay kaşığı kadar amonyak ile ¼ litre kadar da ılık suyu iyice karıştırmak ve bu karışım ile lekeli bölgeyi iyice silmektir. Eğer leke kumaş üzerinde ise kumaşın türü kontrol edilmelidir. Amonyak uygulaması sonrasında lekeli bölge mutlaka su ile iyice durulanmalıdır.

Halı üzerinde oluşan asit lekeleri için su ile yemek sodasını karıştırın ve lekeli yüzeye bu karışımı uygulayın. Leke çıkarma işlemini tamamladıktan sonra durulama işlemini bol temiz su ile yapın.
Zor Lekeler

Akrilik boya lekesini temizlemek için lekeli olan bölgeyi alkol yardımı ile iyice silin. Sonrasında her zaman yıkadığınız gibi yıkayın.

Ruj lekesini temizlemek için lekeli bölgeye hemen aseton uygulayın ve sonrasında bekletmeden bol su ile durulama yapın. Eğer leke suni bir kumaş üzerinde ise asetonu uygulamadan önce kumaş üzerinde test etmeyi unutmayın.

Aseton yok ise okaliptüs yağı ya da gliserin de kullanabilirsiniz.

Gravy lekesini temizlemek için ½ ölçek kadar su ile ½ yemek kaşığı kadar da amonyak ve birde ½ yemek kaşığı kadar iyot tuzunu karıştırın. Daha sonra bu karışım ile lekeli bölgeyi hafif dokunuşlar ile silin.

Ya da bulaşık deterjanı ve sıcak su karışımı ile lekeli bölgeyi yıkayabilirsiniz.

Gres Yağı lekesini temizlemek için 4 ölçü kadar rubbing alkol ile 1 ölçü kadar da tuzu iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı lekeli bölgeye uygulayın.

Ya da 1 yemek kaşığı kadar gliserin ile biraz bebek şampuanını karıştırın ve sıcak su yardımı ile lekeli bölgeyi iyice yıkayın.

Veya diş fırçası ile jel şeklindeki el temizleyiciyi lekeli bölgeye uygulayın ve durulamayı bol su ile yapın.

Ya da isterseniz borak ile su ve su yumuşatıcı karışı ile güzel bir macun hazırlayın. Bu macunu leke üzerinde en az 1 saat kadar bekletin. Durulama işlemini sıcak su ile yapın. Eğer evde borak veya su yumuşatıcınız yok ise su macunu uygulamasını da yapabilirsiniz.
Alkol Lekesi İle Savaşmanın Yolları

Alkol lekesi, en beklenmeyen inatçı lekelerden olan alkol lekesini zor lekeler nasıl çıkar kısmına almadan yazıya başlamak istemedim. Gelin hep beraber alkol lekesinin çeşitli eşyalar üzerinden nasıl çıkarılacağını hep birlikte öğrenelim.

Giysi üzerinden alkol lekelerini temizlemek için, gereken vakit kaybetmeden giysinin lekeli kısmını şampuanlamak ve akabinde beyaz ispirto yardımı ile tampon yapmaktır.
Eğer ahşaplarınız cilalanmış ve alkol lekesine maruz kalmış ise, alkol lekesi olan bölgeleri mantar tıpası yardımı ile silin. Eğer mantar tıpası yok ise, terebentin ile ıslatın ve sonrasında parlatma işlemi ile tamamlayın.
Alkol lekesi masif ahşaplarınız üzerinde ise, eter veya benzin kullanabilirsiniz. Eğer buna rağmen lekeyi çıkartamamışsanız o zaman, çakmak bezi ile lekeyi çıkartabilirsiniz.

Altın Lekesi Nasıl Çıkar?

Altın lekeleriniz diğer lekelere benzemez. Altın lekelerimiz diğer eşyalarımızdaki lekelere nazaran, bizlerin canını çok sıkar. Bu yüzden zor lekeler nasıl çıkar makalemizde altın lekesine karşı nelere yapmanız gerektiğini anlatmadan başka bir konuya geçmek istemedik.

Altınlarımız kirlenmiş ve eskisi kadar parlak görünmüyorlar ise, hemen 1 litre su alıp içine 100 gram amonyak ile birlikte 15 gram sabun rendesini ilave ediyoruz.
Altınlarımız alıp, hazırlamış olduğumuz bu karışımın için 1 saat kadar bırakıyoruz. Karışımın içinde gerektiğinden fazla altınlarınızı bırakmamaya özen gösteriyoruz.
Karışımın içinden aldığımız altın takılarımızı, soğuk su ile iyice duruluyoruz ve ardından ise temiz bir deri parçası ile temizliyoruz.

Ayakkabı Lekelerini Nasıl Çıkartırız?

Ayakkabı lekeleri, sadece canımızı sıkmaz ama cebimize dahi zarar verebilen türden lekelerdir. Bazen aldığımız ayakkabımız daha ilk günden zor lekelere maruz kalıp tüm çekiciliğini ve güzelliğini kaybeder. O halde gelin zor lekeler nasıl çıkar makalemizde ayakkabı lekeleri ile nasıl mücadele edeceğiz bunları öğrenelim.

Ayakkabınızda ağır s lekeleri var ise, sadece vazelin sayesinde bu lekelerden kurtulmanız mümkündür.
İnatçı küf lekeleri için bir beze gliserin sürün ve ayakkabıyı iyice temizleyin.
Spor ayakkabılarda ise, iyice benzine batırılmış eski bir diş fırçasına sahip olmanız lekeyi çıkartmak için yeterlidir.
Eğer, ayakkabınız açık renkte bir ayakkabı ise, bu sefer benzine temiz bir parçasını batırıp temizlediğiniz taktirde, lekelerden tamamen kurtulmuş olacaksınız.
Ayakkabılarınız açık değil koyu renkte ayakkabılar ise, bu sefer temiz bezinizi benzine değil alkole batırın. Hem lekeleri temizlemiş hem de ayakkabılarınızı parlatmış olacaksınız.
Vernikli ayakkabıların temizlenmesi yine dikkat isteyen bir iştir. O yüzden vernikli ayakkabılarınızı limon suyu veya süt yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin.
Sizde süet ayakkabı sevenlerden ve her yerde süet ayakkabılarınızdan vazgeçemeyenlerdenseniz, o zaman ayakkabılarınız sürekli kirleniyordur. Bu tür durumlarda panik yapmak yerine ayakkabılarınızı sıcak su buharına tuttuktan sonra sadece ve sadece iyice kuruduysa fırçalayın. Süet ayakkabılarınızı sakın ıslakken fırçalamaya kalkmayın.
Rugan ayakkabılarınız için ise, çatlama sorunlarını önlemek için vazelin veya zeytinyağını kullanabilirsiniz. Rugan ayakkabılarınızı serin yerde muhafaza etmeyin çünkü sıcaklık rugan ayakkabılarınızın çatlamasına neden olabilir.
Kahverengi ayakkabılarınızdan bıktıysanız ve kahverengi ayakkabınızı siyaha boyayıp yeni bir ayakkabıya sahip olmak isterseniz, ayakkabınızı boyamadan önce çiğ bir patates ile ovup, sonrasında siyah cila çekmeyi unutmayın.

Cam Üzerindeki Boya Lekeleri Nasıl Çıkar?

Evimizi kışa hazırlatıyoruz ve bu yüzden bazılarımız evlerini boyatmayı ve temiz bir kışa başlamayı tercih ediyor. Fakat boyaların camlarımıza sıçrayıp yapışmaları evimizin içindeki güzelliği alıp götürüyor. Pekiyi ne yapmamız gerekiyor camlarımızdaki boya lekelerini çıkartmak için.

Eğer boya lekeleri büyük değil, ama küçük lekeler ise hiç çekinmeden bir jilet yardımı ile lekeleri kolayca çıkarabilirsiniz.
Ama boya lekeleriniz çok daha inatçı ve büyük çapta ise, o zaman lekeleri önce alkol ile iyice ıslatıp daha sonrasında jilet yardımına tekrar baş vurabiliriz.

Kumaş Üzerindeki Boya Lekeleri Nasıl Çıkar?

Eğer kumaşınızın üzerine boya henüz dökülmüş ve leke iz yapmamış ise, hemen terebentinin yardımına ihtiyaç duyuyoruz demektir.
Kumaşınızın üzerine dökülen boya artık katılaşıp bir leke haline gelmiş ise, o zaman yapılması gereken şey en hızlı şekilde leke olan kumaş bölümünü sabun ile iyice yıkamak ve daha sonrasında kumaşın lekeli kısmını sabunlu suyun içinde bırakmaktır. Yumuşayan boya lekesini birkaç saat sonra sabunlu sudan çıkartıp, bir bıçak yardımı ile lekenin olduğu bölümü iyice kazıyın. Son dokunuş olarak ise, kumaşı terebentin ile iyice silin.

FONDÖTEN LEKESİ
* Elbisenize bulaşan fondöten leke bırakmışsa, bunu etere batırılmış bir bezle silin. Oluşan hare, sabunlu suyla yıkanınca yok olacaktır.

GÜMÜŞLERİ YIKADIKTAN SONRA HEMEN KURULAYIN
* Gümüş çatal kaşık takımınızı lekesiz ve kusursuz saklayabilmek için kullandıktan hemen sonra yıkayın.
* Yumurta lekelerini çıkarmak için de tuzlu suya batırılmış nemli bezle çatal kaşıklarınızı ovun.

ISPANAK LEKESİ:
* Ispanak lekesini çıkartmak için, lekeli kısmı taze patates ile hafifçe ovun. Sonra hafif sabunlu su ile durulayın.

KAHVE LEKESİ
* Kahve lekesi kumaş yoğun bir tuz eriyiğiyle iyice yıkanıp bol suyla çalkalanarak çıkarıldığı gibi, dökülür dökülmez sıcak sabunlu suyla yıkanınca da çıkar.
* Ayrıca kumaş üzerine gliserin damlatıldıktan sonra içine biraz asit borik katılmış ılık suyla yıkayarak da leke çıkarılabilir.
* Kahve lekesi için her zaman mutfağınızda bulunan karbonatı da kullanabilirsiniz.

KATRAN LEKESİ:
* Leke yeni ise gaz, benzin veya terebentin esansı ile silinerek çıkarılır. Bu maddelerin bıraktığı leke petrol eteri ile uçurulur.
* Katranı mümkün olduğu kadar kazıyarak temizleyin. Lekeleri temiz bir bezle ve okaliptüs yağlı bezle, yumuşakça ovun. Sonra da yumuşak süngeri deterjanlı suya batırarak tekrar temizlik yapın. En son da temiz bir suyla çalkalayın.

KAN LEKESİ
* Kan lekesini mümkün olduğu kadar tazeyken çıkarmaya çalışmalısınız. Hiç denememeniz gereken şey kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır. Sıcak su, lekenin pişerek daha fazla yerleşmesine yol açar. Oysa bazı özel yollarla kan lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz:
* Lekenin bulunduğu kısmı sulandırılmış Hint yağı ile yumuşatın. Sonra bir sünger yardımıyla ılık suyla silin. Lekenin yerinde iz kalırsa Hint yağı karışımının içine üç damla amonyak katın. Lekenin yerinde koyu bir iz kalırsa onu açmak için ya ıslatıp güneşe bırakın ya da lekenin yerini hidrojen peroksit (Eczanelerde bulabilirsiniz.) ile silin.
Bu genel çözümün yanında leke çıkarma yollarını kumaşlara göre şöyle daraltabiliriz:
*Pamuklu kumaşlarda, amonyaklı suyla ıslattıktan sonra sabunlu suyla yıkayın.
*Yünlü ve ipeklilerde ise amonyaklınmış oksijenli su, ya da oksalit asitli su kullanılmalıdır.
*Beyaz kumaşlarda: Lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
*Renkli kumaşlarda: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin. Bir başka usul de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir. İyice kuruyunca fırçalayarak temizlersiniz.
*Halıda kan lekesi: Lekeli yerleri beyaz sirkeyle ovun.

KİREÇ LEKESİ
* Çaydanlık, tencere gibi mutfak eşyalarında biriken kirecin sebep olduğu lekeleri gidermek için bu kaplara birkaç parça temizlenmiş patates kabuğu katın, içine su koyup bir süre kaynatın ya da içinde sirkeli suyla kaynatın, sonra iyice durulayın.

KUŞ PİSLİĞİ LEKESİ:
* Beyaz kumaşlardan çıkartmak için sıcak suya biraz amonyak katın ve bu su ile silin. Sonra da yıkayın. Renkli kumaşlardan ise bu leke benzin ile çıkarılabilecektir.

LEKELENEN MOBİLYALAR
* Eğer mobilyalarınız lekeliyse bunları temizlemek için sakın su ve sabun kullanmayın. Un ve bademyağından bir karışım yaparak mobilyanın üstüne unu sürün. Sonra yünlü bir bezle silerek parlatın.

LEKELİ TEFLON TAVALAR
* Teflon tavalardaki lekeleri temizlemek için bir kabın içine bir bardak su, yarım su bardağı sirke, iki çorba kaşığı karbonat koyup karıştırın. Bu karışımı tavanın içine döküp on dakika kaynatın. Sonuç lekesiz bir teflon tava…

LEKE ÇIKARICILARIN İZİ
* Kumaşları her hangi bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.

LİKÖR, APERATİF VE ŞEKER LEKELERİ
* Önce şekeri gidermek için soğuk veya ılık suyla yıkayın. Leke yine çıkmazsa, sodyum bisüfit eriyiği ya da çok hafif bir oksalik asit eriyiği denenebilir.

MEYVE LEKELERİ
* Çok kaynar su kullanılmalıdır. Leke çıkmazsa oksijenli ya da çamaşır suyu katılmış suyla yıkanmalıdır.

MEYVE SUYU LEKELİ ÖRTÜLER
* Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen üstüne tuz serpin. İlk yıkamada leke çıkacaktır.

MEYVE LEKESİ:
* Bütün meyve lekeleri henüz tazeyken üzerine az miktarda limon suyunu damlatıldığı takdirde ve sıcak su ile durulandığı zaman çıkacaktır.

MOBİLYALARDAKİ SU İZLERİ
* Özellikle çocuklu ailelerde ev kadını için dert olan mobilya üzerindeki su veya benzeri lekeleri temizlemek için, çok kolay bir çözüm öneriyoruz. İçki vs. şişelerinin tıpaları bu işlemde yardımcı olacaktır. Bu mantarları özenle saklayın. Mobilyanıza damlayan su taneciklerini yumuşak bezle yavaşça silin. Sonra bu kısmı mantar tıpa ile hafifçe ovun. İz kalmadığını göreceksiniz.

MUM LEKESİ:
*Metal eşyaların üzerindeki mum lekelerini kazımayın. Mumların üzerine önce kaynar su dökün. Sonra yumuşak bir bez ile parlatın.
* Kumaş eşyaların üzerindeki mum lekelerini çıkartmak için mum lekesini kazıyın. Sonra lekeyi iki kâğıt arasına koyarak ütüleyin. Son olarak da ispirto ile silebilirsiniz.
* Koltuk ve benzeri eşyalara damlayan mumun kabuğu önce bıçakla hafifçe kaldırılır. Altı dikkatle fırçalanır. Leke yeni ise bu işlem yeterlidir. Ancak kabuk kalkınca altta belirli bir iz bırakmışsa bu kısım benzinle veya asetonla silinerek çıkarılır.

MÜREKKEP LEKESİ:
Mürekkep lekesi değişik usullerle çıkarılabilir:
*Mürekkep dökülür dökülmez, sıcak sabunlu suyla yıkanır veya silinir.
*Üzerine mürekkebi emmesi için bol miktarda tuz serpilir
*Kumaş süt içine birkaç kere sokulup çıkarılarak sıkılır
*Yarım tas su içine iki çorba kaşığı limon suyu konur. Kumaşın lekeli kısmı bunun içine batırılıp bir süre bırakılır.
*Kumaş gergin olarak tutulur. Üstten amonyak dökülüp hafif hafif ovalayarak lekenin akıp çıkması sağlanır. Sonra bol suyla iyice çalkalanır.
*Kumaşa şeker serpilir, üstüne limon sıkılır, bir süre bırakılır.
*Mürekkep lekesi eskimişse beyaz kumaşlara çamaşır suyu damlatılır. Bir süre sonra klor artıklarının giderilmesi için kumaş bol suyla iyice çalkalanmalıdır.
* Pamuklu kumaşlardaki mürekkep lekesini çıkarmak için bir miktar çamaşır suyuna biraz su katıp bu karışımı batırılmış bir tamponla lekeyi silebilirsiniz. Mürekkep lekesindeki mavi ya da siyah leke kaybolur ama geriye sarı, pas lekesini andıran bir leke kalır. Bu lekenin üzerine oksilit asit tozu serpiştirilip kaynar suda bir iki defa ovuşturulup çalkalanırsa bu iz de yok edilmiş olur.

NİKOTİN LEKESİ
Eldeki nikotin lekeleri
* Leke belirsizse biraz limon suyu ile ovuşturmak size yeterli olacaktır.
* Leke daha ciddiyse çamaşır suyuna başvurmanız gerekir.
* Leke oldukça koyuysa şu hamurdan yararlanın: Bir çorba kaşığı bikoarbonat, bir çorba kaşığı ponza taşı pudrası ve birkaç damla limon suyunu karıştırın. Bununla elinizi iyice ovuşturun.
Kumaştaki nikotin lekesi: Leke yok olana kadar 90 derecelik alkole batırdığınız bir bezle ovun.
Küllük üzerindeki lekeler: Yıkadığınız halde küllükteki lekeler çıkmadılarsa, bunları ince tuza batırdığınız bir mantar tıpayla ovun.

OT VE ÇİMEN LEKESİ:
* Ot ve çimen lekesini çıkarmak için alkollü bir pamukla silin. Eğer leke tamamen kaybolmamışsa o zaman ılık oksijenli suyla silin.
* Çimen lekesi için ıspanak lekelerinde uyguladığımız yöntemi de kullanabilirsiniz: Taze patates ile hafifçe ovun sabunlu suyla durulayın.

OJE LEKESİ
-Aseton ile
-Veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkartabilirsiniz. Her iki halde de lekenin altına 4-5 kat katlanmış beyaz bir bez koyun. Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için, kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarının kaydırın. Leke hemen çıkmazsa bu işlemi bir daha tekrarlayın. Sonra asetonu uçurarak leke bırakmasını önleyin.

PAS LEKELERİ
* Madeni mutfak eşyaları kullanılmamaktan ya da başka sebeplerden dolayı paslanır. Pas tabakasını gidermek için bildiğimiz zımpara kâğıdını kullanabilirsiniz. Bu tür eşyaların yeniden paslanmasını önlemek için birkaç damla zeytinyağı ile sıvazlamak yeterlidir. Bir kenara kaldırıp uzun süre kullanmayacağınız madeni eşyaların yağla silinmesi pası önleyecektir.
* Mutfak bezlerindeki pas lekelerini hemen çıkartmak istiyorsanız bir miktar limon suyunu ısıtın ve lekeli kısımları bu sıcak limonlu su ile ovun.
* Bütün kumaşlardan oksilit asitle çıkar. Lekeli kısım kaynar suyun buharına tutulur. Bir parça oksilit asit lekenin üzerine sürülür. Leke çıktıktan sonra bu kısım ılık su ile yıkanmalıdır.
* Çamaşırlardaki pas lekelerini çıkarmak için lekenin üstüne bolca tuz serpin. Daha sonra küçük bir kapta ısıtacağınız biraz limon suyunu sıcakken bu tuzun üzerine dökün. Biraz bekleyip bir bezle üzerinden silin. Daha sonra soğuk suyla yıkayıp kurutun. Leke çıkmış olacaktır; eğer çıkmamışsa leke eski demektir. Bu durumda bu işlemi bir kez daha tekrarlayın.

PARFÜM LEKESİ
* Mümkün olduğu kadar sıcak, %2-4’lük sodyum sülfat eriyiği kullanılarak temizlenebilir.

REÇEL LEKESİ
* Pamuklu kumaşlarda sabunlu suyla yıkamak kâfidir. Yünlü ve ipeklilerde ise alkollü suyla yıkanmalıdır.

RUJ LEKESİ
* Lekeli kısmı oksijenli su ile silin. Sonra ılık su ile durulayın. Bu arada renkli kumaşlarda oksijenin kumaşın rengini açmamasına dikkat etmelisiniz.
* Sıcak fosfat trisodik solüsyonu kullanılmalıdır. Yünlü ve ipeklilerde biraz tereyağı sürmeli, sonra ya sıcak sabunlu suyla ya da klorlu eriyikle yıkamalı, kalan izleri de oksijenli suyla çıkarmalıdır.

SİRKE LEKESİ:
* Çatal ve bıçaklardaki sirke lekesini yok etmek için bir mantarın üzerine az miktarda ispirto dökün ve lekeli kısmı bu mantar ile ovun. Sonra sabunlu su ile yıkayabilirsiniz.

SİGARA LEKESİ:
* Sigaraların bıraktığı kahverengi lekeler porselen küllüklerden çok zor çıkar. Çıkmadığında da göze çirkin görünür. Bu lekeleri çıkarmak için tuzdan yararlanabilirsiniz. Lekelerin üstüne tuzu dökün ve bir mantar ile bu lekeleri ovun.

SU LEKESİ
* Bilirsiniz, su da leke yapar. İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bir bardak ya da şişenin dibiyle ovun. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.

SÜT LEKESİ
*Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin.
*Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.

SOBA İSİ LEKESİ:
* Kurumun bilemişi birkaç maddeden oluşmuştur. Bu yüzden leke bir tek madde ile çıkmaz. Önce sabunlu bezle lekeli kısmın kaba kiri alınır. Sonra terebentin esansı ile silinerek isli kısım eritilir. Geride kalan son leke pas lekesinde uyguladığımız usulle asit oksalikli su ile tamponlanarak çıkarılır. Bol su ile iyice çalkalanır.

ŞARAP LEKESİ
*Beyaz kumaşta şarap lekesi:
Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
*Örtülerdeki şarap lekesinin üzerine dökülür dökülmez tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katın.
*Renkli kumaşta şarap lekesi: Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.

ŞEKER LEKESİ
* Çocukların üstleri başları sık sık şeker ya da reçelle lekelenir. Bunu çıkarmak için önce kumaşın lekeli kısmını ıslatın, sonra temiz bir fırçayı ılık suya batırıp bu kısmı hafifçe fırçalayın. Daha sonra aynı yeri sabunlu suyla silin. Burada önemli olan önce ılık suyla silerek şekerin ya da reçelin boyasını almaktır.

ŞEFTALİ LEKESİ
* Çıkarılması çok güç bir lekedir. Basınç altında kaynayan suyla yıkanmalıdır. Bu da yararlı olmazsa, bir litre kaynar suya 3 gram kireç klorür katarak yıkanmalı sonra hiposülfitli suyla çitilenmelidir.

TAZE CEVİZ LEKESİ
* Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla yıkanır.

TER LEKESİ:
* İpekli ya da yünlü kumaşlardaki ter lekelerini biraz amonyak katılmış suda ıslatıp sonra temiz suya batırılmış bir süngerle silip kurumadan ütüleyin.
* İpekli elbise ve bluzlarınızdan ter lekesini çıkarmak için bunları içinde bir çay kaşığı asit oksalik erittiğiniz ılık suya bastırın, birkaç dakika bekletin sonra da bol suyla durulayın.

TEREYAĞI LEKESİ
*Sentetik kumaşta: Sabunlu su yeterli olacaktır.
*Pamuklu ve beyaz kumaşta: Yıkamadan önce kuru sabun sürtün.
*Yünlü veya ipeklide: Talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın.

TENTÜRDİYOT LEKESİ:
* Her cins kumaştan alkol veya sodyum iposulfit ile çıkarılır. Normal sıcaklıktaki suyun içine birkaç iposulfit taneciği atılır. Lekeli kısım bu suya batırılır. Leke hemen çıkar. Sonra bol su ile çalkalanır.

TUTKAL LEKESİ İÇİN
* Tutkal lekesini çıkarmak için lekeli kısım sirkeyle ıslatılır sonra da bol su ile durulanır.

TÜKENMEZ KALEM LEKESİ
* Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.

ÜTÜ LEKESİ
* Ütü yaparken sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.

VAZOLARDAKİ LEKELER
* Cam vazoların dibindeki lekeleri çıkarmak için, iki çay kaşığı sirke ve bir tutam pirinci vazoya koyduğunuz kaynar suya katıp iyice sallayarak çalkalayın.

YAĞ LEKESİ
* Taze lekelerde her iki taraftan talk pudrası serpilir. Leke pudra ile kaplanır. Temiz bir kumaş arasına konduktan sonra üstünden orta sıcaklıkta ütü geçirilir. Gerekirse yeniden pudra serpilerek aynı işlem tekrarlanır.
* Bitki ve hayvan asıllı yağlar, benzinle temizlenebilir. Madeni yağları temizlemek için ise lekenin üstüne gliserin sürdükten sonra bol sabunla yıkanmalı. Yıkanmayan kumaşlara ise gliserin sürdükten sonra, gliserin kurutma kâğıdına emdirilmeli. Sürülen gliserin tamamen emilinceye kadar kurutma kâğıtlarını değiştirin.
* Sıçrayan yağlar: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.
* Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Çıkacaktır.

YAĞLI BOYA LEKESİ
* Taze lekelerde terebentin yağı ile yağlamalı, sonra sabunlu suyla yıkanmalıdır.
* Yeni lekelerde uygulayacağınız bir başka yöntem de yağla ıslattıktan sonra terebentin veya klorlu bir eriyikle silmektir. Kalan izleri eterle çıkarabilir ve talk pudrası ile temizleyebilirsiniz.
* Yünlü ve ipeklilerde ise, hafif yağ sürmeli, sonra talk pudrası eklemeli, eterli ya da asetonlu alkolle tamponlanmalıdır.
* Kurumuş boyalarda, sabunla yumuşatın, yağla ıslattıktan sonra terebentin ruhu veya klorlu bir eriyikle silin. Kalan izleri eterle çıkarın. Talk pudrası ile temizleyin.

YUMURTA LEKESİ:
* Yumurta lekesini çıkarmanın en basit yöntemi önce soğuk suda bekletmek sonra ılık sabunlu su ile yıkamaktır.
* Eskimiş yumurta lekelerini gliserin ile yumuşatın ve sonra sabunlu su ile yıkayın.
* Hassas kumaşlardan yumurta lekelerini çıkartmak için, lekeli kısmı önce tuz ile ovun ve sonra sirkeli su ile durulayın. Bu kadife ve benzeri kumaşlar için de geçerlidir.
* Soğuk suyla yıkayın. Leke çıkmamışsa, amonyaklı az sabunlu suyla tampon yapıp sonra da talk pudrası serpin.

YOĞURT LEKESİ:
* Lekeyi önce kurutun. Sonra bu kısmı fırçalayın. Lekeli kısmı daha sonra ılık su ile yıkayın. Hafif bir leke kalırsa benzin ile fırçalayabilirsiniz.

ZAMK LEKESİ:
*Elbisenizin üstüne zamk dökülmüşse, bu çok zor çıkar. Ilık suyla çıkmıyorsa, ipek eşyalarınızı yıkadığınız sabunu bir şişe alkolün içinde eritin. Bu karışımı yumuşak bir bezle lekenin üstüne tampon yapar gibi batırın ve sonra kurumaya bırakın. Lekenin çıktığını göreceksiniz.
*Çıkartmak istediğiniz lekenin altına su emici bir kumaş parçası koyun ve lekeli kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bezle silin sonra durulayın.

ZİFT LEKESİ
* Üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmeniz sonra da lekeyi her eczanede rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmeniz yeterlidir.
İnatçı Lekeler İle Mücadele Edelim

Mobilyalarınızı çok seviyorsunuz öyle değil mi? Ama mobilyalar üzerindeki lekeler özellikle cilalı mobilyalar üzerindeki lekeler sizleri (BibBiiiiiib) edebilir. Ama üzülmeyin bunun da çaresi bizde. Cilalı mobilyalarınızın lekesiz ve pırıl pırıl olmasını istiyorsanız biraz zeytinyağına toz şeker ilave edin ve mobilyalarınızı bu karışım ile silin.

Mutfak mermerleriniz eskisi gibi canlı durmuyor ve sizi çileden mi çıkarıyor? Tamam, o halde hemen ıslak amonyaklı bir bez alın ve öncelikle derin lekelerden mermerinizi kurtarın. Daha sonra sıcak su ve cif limonlu ya da amonyaklı bir bez yardımı ile parlatma işlemini tamamlayın. Unutmayın hanımlar eğer mutfağınıza sulandırılmış tuz ruhu ile temizlemek niyetindeyseniz mutfakta her hangi bir yemeyin ya da içeceğin kalmamasına özen gösterin. Çünkü besinlere sinen tuz ruhu kokusu ciddi derecede sağlığa zararlıdır.

Evdeki delikanlı ya da afacan ufaklık bisiklet meraklısı mı? Sürekli bisiklet zinciri lekesi yüzünden yeni bir pantolon mu alıyorsunuz? Artık yeni pantolon almanıza ve bütçenize zarar vermenize gerek yok. Eğer eve pantolonuna bisiklet zinciri yağı ile gelen afacanı yakalarsanız hemen mutfağa koşun ve bir parça tereyağı alıp yağ bulaşan bölgeye bir güzel sürün. Daha sonra hemen makineye atıp pantolonu yıkayın. Bisiklet zinciri lekesinden iz kalmadığını göreceksiniz.

Çimen lekeleri ile başınız dertte mi? Bununda çözümü biraz daha hızlı davranmaktan geçmekte. Çimen lekesini fark ettiğiniz an hemen lekenin üzerine sirke veya limon suyu dökün. Daha sonra lekeli giysiyi makinede bir güzel yıkayın. Döktüğünüz sirke ya da limon suyu sayesinde çimen lekesinin giyside yer etmesine engel olmuş olacaksınız.

Ketçap ya da hardal lekeleri ile boğuşan annelerden misiniz? O halde ketçap ya da hardal lekesi ile karşılaştığınız zaman sinirlenmek yerine bu defa lekeli giysiyi anında soğuk su ile bir güzel yıkayın. Daha sonra soğuk su ile yıkadığınız giysiyi 1-2 saat kadar sabunlu suda bekletin ve hemen ardından çamaşır makinesinde yıkayın. Ketçap ya da hardal lekelerinden iz kalmamacasına kurtulmuş olduğunuzu göreceksiniz.

Küvet ve lavabo temizliği saatlerinizi mi alıyor? Artık buna gerek yok. Temizliğe başlamadan hemen önce 2 su bardağı sirkeyi alıp bir güzel kaynatın daha sonra bu kaynamış sirkeyi temizlemek istediğiniz bölgelere dökün ve bu bölgeleri ıslak bez yardımı ile silin. Saatler harcamadan ışıl ışıl lavabolara ve küvetlere kavuşun.
Zor Lekeler İle Nasıl Başa Çıkarım

Sevgili hanımlar, bu leke çıkarma makalemizde biraz zorlu lekelere yer vermek istedim. Yani her an olmayacak fakat odlumu da bizi (BibBiiiiiib) edecek türden lekelere. Bu lekeler arasında tutkal, zift, zamk, yağlı boya ve vernik lekesi bulunmakta.

Evet, biliyorum hepsi birbirinden zorlu lekelerdir. İşte bu yüzden kumaşlarınızın lekeli kalmasını istemiyorum ve siz titiz okurlarımıza bu zorlu lekeleri çıkarmanın ve tekrar lekesiz tertemiz kumaşlara kavuşmanın sırlarını vermek istiyorum. Aşağıda okuyacağınız leke çıkartma yöntemleri ve malzemeleri her an her evinizde uygulayabileceğiniz ve malzemeleri de rahatlıkla bulabileceğiniz türdendir. Ayrıca oldukça ucuza mal edebileceğimiz temizlik yöntemleridir. O yüzden merak etmeye ve daha baştan telaşlanmaya gerek yok. Aşağıdaki öneriler ile bir daha bu lekelerden hiç korkmayacaksınız ve güzelim kumaşlarınızı da kurtarmış olacaksınız. Şimdi dilerseniz gelin bu zor ve oldukça inatçı lekeler ile nasıl baş edeceğiz bunları görelim.
Zor Lekeler İle Mücadele

Tutkal Lekesi: Pek de kolay olmayan bu lekeyi çıkarmak için öncelikle tutkal kırılgan ve sert bir hal alana dek tutkalın üzerine birkaç parça buz koyun. Daha sonrasında bir bıçak yardımı ile dikkatli bir şekilde iyice kazıyın. Ve daha sonra sıcak su ve sabunlu bez ile iyice silin.

Vernik Lekesi: Bu lekeyi çıkarmanın en sağlam yolu perkloretilen veya tiner yardımı ile iyice silin ve daha sonra ılık su ile tampon yapı. Eğer sadece su olmasın derseniz ılık su yerine şampuan ile de tampon yapabilirisiniz.

Yağlı Boya Lekesi: Bu leke için tereddüt etmeden hemen tiner ile silin ve sonra şampuan ile lekenin üzerine tampon yapın.

Zamk Lekesi: Bu leke için biraz çaba sarf etmemiz gerekecek ama sonunda değecek. Öncelikle çıkarmanız gereken lekenin alt kısmına suyu emebilen bir kumaş parçası yerleştirin. Sonraki aşamada ise zamk lekesi olan kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir kumaş parçası ile silin.

Zift Lekesi: Bu leke zamk lekesinden biraz daha fazla bizi uğraştırabilir. Zift lekesini temizlemek için ilk etapta lekeyi her hangi bir yağ ile yumuşatacağız. Daha sonrasında lekenin fazlalıklarını temizleyeceğiz yani lekenin çevresini toplayacağız. İkinci etapta ise lekeye terebetin ruhu veya benzeri çözücü bir madde uygulayacağız. Fakat şunu unutmayın terebetin gibi çözücü maddeler kumaşlar üzerinde fazla bekletilmeye gelmezler ve kumaş rengini soldurabilirler. Eğer temizlemeniz gereken kumaş sentetik ise saf alkol veya limon suyu eklenmiş bir su ile silme işlemini yapabilirsiniz. Fakat kumaş türü ne olursa olsun temizlemenin hemen ardından kumaşlarınızı durulamayı sakın unutmayın. Bu yol bana biraz uzun geldi daha kolay bir yol yok mu derseniz size ikinci bir yol olarak lekeli kumaşın üzerine hemen bir parça vazelin eklemenizi ve daha sonrasında eter yardımı ile zift lekesini çıkarmanızı önerebilirim.

Ayran Lekesi Nasıl Çıkar, Ceviz Lekesi Nasıl çıkar, Çay Lekesi Nasıl çıkar, Çikolata lekesi nasıl çıkar

Ayran lekesi nasıl çıkar?

Eğer üzerinize ayran döküldüyse ve ayran lekesiyle yüz yüze geldiyseniz hiç keyfiniz kaçmasın. Önce ayran lekesinin kurumasını bekleyin. Ardından minik bir fırça yardımıyla lekeyi süpürün. Son olarak nemli ve köpüklü bir bezle üzerini silin. Ayran lekesi kurumadan müdahale ederseniz lekenin yayılma ihtimali artar.

Ceviz lekesi nasıl çıkar?

Bahsettiğimiz ceviz lekesi, taze cevizi toplarken ya da soyarken karşılaştığınız ve elinizi kınalı hale getiren leke. Kurtulmak ise çok kolay. Bir pamuğa döktüğünüz sirkeyle parmaklarınızı ovarak silin.

Çay lekesi nasıl çıkar?

En çok karşılaşılması muhtemel lekelerden bir tanesidir çay lekesi. Üzerinize ya da halınıza dökülen çayın lekesini çıkarmak için öncelikle kuru bir bezle fazlalığını alın. Ardından kıyafetinizdeyse, ters çevirip soğuk suyla yıkayın ve hafif bir deterjanla ovalayın. Halınızdaysa, sert bir şekilde bastırmadan deterjanla ıslatılmış bir bezle hafif hafif silin

Çikolata lekesi nasıl çıkar?

Dünyanın en lezzetli yiyeceklerinden bir tanesi olan çikolata sizi üzecek bir hareket yaptı ve kıyafetinize bulaştı. Üzülmeyin. Önce çikolatanın kurumasını bekleyin, ardından çikolatayı yavaşça sıyırın. Sonra da üzerine sıvı deterjan dökün ve 10 dakika boyunca bekleyin. Hafif bir şekilde durulayıp çamaşır makinesine atın

Çilek lekesi nasıl çıkartılır, Domates lekesi nasıl çıkartılır, Elma lekesi nasıl çıkartılır, Ketcap lekesi nasıl çıkartılır,

Çilek lekesi nasıl çıkar?

Yaz aylarının en azılı lekelerinden bir tanesidir çilek lekesi. Meyve lekelerinin zor çıktığını biliyoruz, bu yüzden onlara karşı daha sakin davranıyoruz. Çilek eğer pamuklu kumaştaysa suyla kaynatın, leke çıkmazsa oksijenli su ekleyin. Eğer çilek lekesi renkli ve sentetik bir kumaştaysa sabunlu suyla yıkayın. Hala çıkmıyorsa sıcak suyun içine limon sıkıp durulayın.

Domates lekesi nasıl çıkar?

Domates, ketçap ya da salça lekesi çıkarması en zor lekelerden bir tanesi. İz kalma konusunda üzerlerine yoktur. O yüzden dikkatli davranmak gerekir.

Lekeniz domatesse; bir bez yardımıyla bulaştırmadan lekeyi silin ve ılık suda sabunlayarak yıkayın.
Lekeniz ketçap lekesiyse; fazlalığı alın, kıyafeti ters çevirip soğuk suyla lekenin üzerini yıkayın. Ardından düz çevirip lekeli alanı sıvı deterjanla ovun. Ardından makineye atın.
Lekeniz salça lekesiyse; ketçap lekesine davrandığınız gibi davranın.

Elma lekesi nasıl çıkar?

Tıpkı çilek lekesinde olduğu gibi elma lekesinde de aynı adımları izleyin. Pamuklu ve sentetik kumaş ayrımına dikkat edin.

Erik Lekesi nasıl çıkartılır, Havuç lekesi nasıl çıkartılır, Kahve Lekesi nasıl çıkartılır

Erik lekesi nasıl çıkar?

Meyve lekelerinden bir tanesi olan erik lekesi, özellikle mürdüm eriği lekesi olduğunda çıkarılması zor bir hal alır. Bunun için erik lekesi olduktan hemen sonra o alanı sıvı deterjanla ovalayıp makineye atmanız yeterli olur.

Havuç lekesi nasıl çıkar?

Havuç lekesi inatçı olduğunu ısrarla kanıtlayan bir lekedir. Eğer kıyafetinizden havuç lekesini çıkarmak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey kıyafeti yıkadıktan sonra güneşte bırakmaktır. Lekelerin yavaşça çıktığını göreceksiniz.

Kahve lekesi nasıl çıkar?

Kıyafetinize kahve dökülürse öncelikle kahveli alanı ters çevirip arkasından soğuk su tutun. Böylece kahvenin yoğunluğunu almış olursunuz. Ardından sıvı deterjan ile 10 dakika yavaşça ovun. Eğer hala lekeden kurtulamadıysanız ılık suda 20 dakika boyunca sıvı deterjanla dinlendirmek.

Kola lekesi nasıl çıkartılır, Nar lekesi nasıl çıkartılır, Portakal lekesi nasıl çıkartılır

Kola lekesi nasıl çıkar?

Kola dökülen alanı öncelikle soğuk suyla durulayın. Ardından üzerine biraz tuz serpin ve beyaz sabunla silin. Kola lekesinin ortadan yok olduğunu göreceksiniz.

Nar lekesi nasıl çıkar?

Taze nar lekesini çıkarmak dünyanın neredeyse en basit şeyi. Nar dökülen yere limon kolonyası sıkın ve üzerini hafifçe silin. Leke hemen yok olacaktır. Eğer donmuş bir nar lekesiyle karşı karşıyaysanız leke çıkarıcı bir deterjanla ılık suda bekletin.

Portakal lekesi nasıl çıkar?

Eğer portakal suyu ya da portakal lekesiyle karşılaşırsanız yapmanız gereken ilk şey bir havluyla kumaşa bastırmak ve fazlalıklarını almak. Ardından sıvı deterjanla yumuşak bir şekilde çitilemek. Son olarak da çamaşır makinesine uğurlamak.

Sakız lekesi nasıl çıkartılır, süt lekesi nasıl çıkartılır, Şarap lekesi nasıl çıkartılır

Sakız lekesi nasıl çıkar?

Ansızın kıyafetinize yapışan bir sakızdan bahsediyoruz. Eğer kıyafetinize sakız yapıştıysa ve iz kalma ihtimali yüksekse yapmanız gereken şey: Kıyafetinizde sakız yapışık olan kısım üste gelecek şekilde bir poşete koyup dondurucuya atın. Donma işlemi gerçekleştirdikten sonra küt uçlu bir aletle sakızı oradan sökün. Hala minik sakız parçaları varsa onları da fırçalayın.

Süt lekesi nasıl çıkar?

Süt lekesinden kurtulmak dökülen süt kokusundan kurtulmaktan çok daha kolaydır. Bu yüzden mutlaka kurumadan müdahale etmeniz gerekir. Eğer kıyafetinize süt dökülürse bol sabunlu suyla silmeniz ve ardından hemen yıkamanız gerekir.

Şarap lekesi nasıl çıkar?

Şarap lekesi tarihin en zorlu lekesi olarak da biliniyor. Kıyafetin üzerine tuz döküp kaynat süte sokup yıkamak gibi söylentiler de olsa en uygunu üzerine biraz tuz döküp sonra da saf alkolle kıyafetinizin o bölgesini silmek. Ardından da çamaşır makinesine atmak.

Tereyağ lekesi nasıl çıkartılır, vişne lekesi nasıl çıkartılır, Yumurta lekesi nasıl çıkartılır, Zeytinyağı lekesi nasıl çıkartılır

Tereyağ lekesi nasıl çıkar?

Tereyağı lekesinden kurtulmak için yapmanız gereken şey biraz tuzla ovmak ve ardından sıvı deterjanla hafifçe ovmaya devam etmek. Son olarak çamaşır makinesine atarak yağ lekesinden kurtulmak.

Vişne lekesi nasıl çıkar?

Vişne ya da kiraz lekesi renginin kırmızılığıyla kumaşlardan kolay kolay çıkmayan lekelerden. Ancak onlardan kurtulmak aslında oldukça basit. Islak bir bezle tampon yapar gibi pat pat şeklinde fazlalıkları alın, ardından vakit kaybetmeden çamaşır makinesine atın.

Yumurta lekesi nasıl çıkar?

Yumurta lekesinden kurtulmanın en basit yolu soğuk ve sabunlu suyla yıkamak olacaktır. Buna alternatif olarak kesik limonla lekeli bölgeyi silebilirsiniz. Ardından yıkama talimatlarına göre makineye atmayı unutmayın.

Zeytinyağı lekesi nasıl çıkar?

Yağlı lekelerde aklınıza ilk gelmesi gereken şey: tuz. Ardından da bulaşık deterjanını seyrelterek minik bir sünger yardımıyla silmek. Lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.

Nach oben