Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir

Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde yön bulma yöntemleri oldukça önemlidir. Doğayı seven ve maceracı bir insan yön bulma konusunda uzman olmalıdır. Doğada kaybolma ihtimalini bilen gezgin bir insan yön bulma yöntemlerini bildiğinden yönünü rahatlıkla bulacaktır. Bu yöntemler sayesinde gidilecek birçok yere rahatlıkla gidilebilir ve kişi kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaz. Yön bulma yöntemlerinin başında güneşin konumunun kullanması yer almaktadır. Çünkü arazinin nerede olup olmadığı önemli değildir, güneşin olduğu her yer doğuyu gösterir. Sağ kolunuzu güneşin olduğu tarafa uzatarak doğuyu, sol kolunuzu sola uzatarak batıyı, ön tarafınız kuzeyi, arka tarafınız güneyi gösterecektir. Bu yöntemin dışında çaresiz kaldıysanız pusula, karınca yuvaları, camiler ve mezar taşlarından yönünüzü bulabilirsiniz.

Nerede olduğumuzu anlatmak, bir yeri bulmak veya bulunduğu yeri tarif edebilmek için yönleri kullanırız. Yön, belli bir noktaya göre, bir yerin bulunduğu taraftır. Evimizin, okulumuzun, mahallemizin hangi tarafta olduğunu, bulunduğumuz noktaya göre yönünü söyleyerek tarif ederiz. Ayrıca, ilimizin, bölgemizin, yurdumuzun, komşularımızın bulundukları yerleri belirtirken de yönlerden yararlanırız.

Yönler ikiye ayrılır.
1 - Ana Yönler : Doğu, Batı, Kuzey, Güney
2 - Ara Yönler : Ana yönler arasında kalan yönlere, ara yönler denir. Bunlar;
Kuzeydoğu : Kuzey ile doğu arasında kalan yöndür.
Kuzeybatı : Kuzey ile batı arasında kalan yöndür.
Güneydoğu : Güney ile doğu arasında kalan yöndür.
Güneybatı : Güney ile batı arasında kalan yöndür.

Bu yazımızda size yön bulmanın yöntemlerini anlattık. İşte o yöntemler…

Yön Bulma Yöntemleri

1 - Pusula ile Yön Bulma
Yön bulabilmek için en doğru ve kolay olan araç pusuladır. Adeta bir cep saatini andırır. Ortada hareket eden bir ibresi bulunur. Bu ibre manyetik alanda hareket etmektedir. İbrenin renkli olan kısmı daima kuzeyi gösterir. Yüz kuzeye döndüğünde arka taraf güney, sağımız doğu ve solumuz batıyı gösterir. Pusulaların üzerinde bulunan harfler genellikle İngilizcedir. Buna göre; N=Kuzey (North), S=Güney (South), E=Doğu (East), W=Batı (West) dır. Değişik pusula tipleri vardır.

2 – Güneşten Faydalanarak Yön Bulma

Güneş, öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Bulduğumuz en kısa gölge uzunluğu, kuzeyi, karşı tarafı da güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönersek, sağ taraf doğuyu, sol taraf da batıyı gösterir.

Diğer bir yöntem de ise br sopa dikilir. Sopanın gölgesi işaretlenir. Bir süre (15-20 dakika) sonra yer değiştiren gölge ucu tekrar işaretlenir. Bu iki işareti birleştiren çizgiye dik doğru Güney - Kuzey eksenidir. Birinci işareti sola ve ikinci işareti sağınıza aldığınızda yüzünüz kuzeye bakmaktadır.

Sabah Güneş doğduğunda, Güneş'e doğru dönüp kollarımızı açalım. Önümüz doğu, arkamız batı, sağımız güney, solumuz da kuzey olur.

(Sağ kolumuzu Güneş'in doğduğu yöne uzatırsak sağ kolumuz doğu, sol kolumuz batı, önümüz kuzey, arkamız ise güney olur.)
( Sol kolumuzu Güneş'in doğduğu yöne uzatırsak sol kolumuz doğu, sağ kolumuz batı, önümüz güney, arkamız kuzey olur.)

3 – Kutup Yıldızı'ndan Faydalanarak Yön Bulma

Yıldızların gökyüzünde birbirlerine göre pozisyonu asla değişmez. Hareket ediyor gibi görünmelerinin tek sebebi dünyanın dönmesidir. Sadece tek bir yıldız hareket etmez: Kutup ya da kuzey yıldızı. Bu yıldız kuzey yarımkürede kuzeyi bulmak için kullanılabilir. Kutup Yıldızı, daima kuzey yönünü gösterir. Bu yıldızı önünüzde görüyorsanız bilmelisiniz ki kuzeye bakıyorsunuz. Bu yıldızı arkanıza aldığınızda ise güneye bakıyorsunuz demektir. Bunu ancak gece hava açıkken yapabiliriz. Kapalı havalarda Kutup Yıldızı ile yön tayini yapmak olanaksızdır.

4 – Karınca Yuvalarından Faydalanarak Yön Bulma

Karınca yuvalarına bakarak yaz mevsiminde yönümüzü bulabileceğimiz bir yöntemdir. Karınca yuvalarının ağzı güneyi gösterir. Toprak yığını da kuzeyi gösterir.

5-Ağaç ve Taşlardaki Yosunlara Bakarak Yön Bulma:

Taşların ve ağaçların yosun tutmuş yüzeyleri daima kuzeyi gösterir.

6 – Camilere Bakarak

Türkiyedeki Camilerde Mihrab’ın karşısındaki giriş kapısı Kuzey’i gösterir. Minarelerde Şerefe’ye açılan kapılar ( üst kapı ) Güney’e bakar.
Hrıstiyanların ibadet yerleri olan Kiliselerde ise kilisenin çanı, kilisenin batısındadır.

7 - Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma

Eğer yön bulmak istediğiniz yerde mezar taşları bulunuyor ise çok kolay bir şekilde yönünüzü bulabilirsiniz.

Çünkü müslümanlara ait olan mezar taşlarının başları Batı yönünü, ayak kısımları Doğu yönünü, yüzlerinin olduğu kısım ise Güney yönünü göstermektedir. Ayrıca hristiyanlara air olan mezarların baş kısımlar Güney yönünü göstermektedir.

Nach oben